Webstrana:http://www.canka.de
Site Vasi grizi frlite gi na nego, zosto on se grizi za Vas (1.Petrus 5,7 ).
Vera e Lubov
Dragi sestri i braka vo Hrstos !
Gospod ne Blagoslovil vecno da go nosime svetloto, Hristos sto go zapalil i da bideme srekni, sto imame vera, vo koja moze da veruvame, koja ni e poklon dadena. Verata treba da ja ucime, da ja ziveeme, nasite Hristijanksi vrednosti cuvame i prenesuvame na nasite idni pokolenija. Sekoj od nas treba sam da se zaprasa:
Kakov e mojot odnos so Gospod i lugeto.
Od sto mozam jas da se otkazam za da pomognam na blizniot, da ne se napagame, da se sakame da se soziveeme so lugeto, koj se vo teska situacija, cesto pati samo eden topol iskren zbor moze covek da go izvlece od krizata. Da se sovladeeme samite sebe, da se otkazeme od nasata sebicnost: ne me interesira za drugiot, vazno na mene da mi e dobro.
Pesimizan i nepoverenje ne e Hristijanski. Treba da se otkazeme od toa sto e privremeno, da se otkazeme od Telesnite bogatstva, da se bogatime so duhovnoto bogatstvo, da se obrneme kon Kralstvoto nebesno, toa sto e vecno.
Oce nas e sostav na celoto Evangelie. Lebot nas nasusen daj ni go denes, ne go molime za da se zbogatime, tuku tolku kolku sto za deneska ni treba. Site treba da se setime, deka teloto sto go imame se pretvara vo pepel, da ne bideme so toa preoptereteni sto sme i sto imame, pa da misleme ako poveke imame, poveke vredime.
So naseto krstenje nie sme hristijani postanale. Sekoj Hristijanin treba da go nosi Hristos vo sebe i e povikan da stane Blagosloven, zosto samo toj koj prima Blagoslov moze i da dade Blagoslov. Da pokazuvame primeri i dela da rasteme so Gospod, koj site ne saka, zosto site nie sme Bozji deca.
Da ziveeme site vo duhot na Evangelieto, vo duhot na Isus Hristos i negovoto nasleduvanje.
Kako Isus Hristos slegnal na zemjata za da bide so nas, taka treba nie da odime kaj nasite blizni da raskazuvame za negovata lubov, da ja sireme verata za da bideme eden so drug uste poblizni.
Gori srceto, podignete gi glavite na toa ne Hristos povikuva:
Zemi go svojot krst i sledime !
Ne plasi se od nikakvo iskusenie, Gospod saka da mu se predades so celiot svoj razum i da bides samo negov.
Neka se Hristos naseli vo moeto i tvoeto srce, vo mojata i tvojata familija, vo mojata i tvojata crkva i vo celiot nas Hristijanski svet.
Od srce ve pozdravuvam site, neka Gospod ne cuva, ni dade zdravje i radost vo zivotot, i so negovata svetlina ne osvetluva vo site denovi od nasiot zivot.
Od srce pozdrav do site Vas, Canka.
Webstrana:
http://www.canka.de
E-Mail:
canka@t-online.de